2016-12-20 00:00:00

Miért áll a nyelvtanulás útjában?

Hogyan tanulj nyelvet okosan?

Mi kell a sikeres nyelvtanuláshoz, a tényleges nyelvtudáshoz?


Tudod, hogy az emberek többsége miért küzd az idegen nyelvek tanulásával?

Sajnos a hagyományos nyelviskolák és az iskolai nyelvórák többségén:
  • a nyelvtanárok azt feltételezik , hogy mindenki érti és tudja magyarul a nyelvtant, a nyelvtani szakszavakat, ezért rögtön az angol/ német nyelvtan közepébe csapnak
  • nem tanítják külön a kiejtést és a hangzókat, sőt sok helyen még az angol/ német ábécét sem, ez teljesen feledésbe merül
A legtöbb nyelviskolákban és az iskolai nyelvórákon szinte kizárólag csak nyelvtant tanítanak. Azt feltételezik, hogy mindenki képben van a magyar nyelvtannal vagy képes csupán hallás után leutánozni hangzókat. De erre vajon mindenki képes? Van akinek látnia is kell, hogy hogyan képezik a hangokat élőben. A legtöbben csak ülnek és néznek körbe, hogy nemcsak hogy a nyelvet nem értik, de azt sem, amit magyarul előadnak az oktatók.
Emiatt sokan azt gondolják magukról,  hogy ők "buták vagy nincs nyelvérzékük". De ez nem igaz!

Mi lenne, ha már a nyelvtanulás elején megtanítanák a hangzók és hangok helyes kiejtését? Mi lenne, ha már az első órákon használható dolgokat tanítanának?
A magyar nyelvoktatás fordításra épül. Olyan, mintha fordítókat képeznének, pedig a legtöbben csak szeretnének megtanulni beszélni, kommunikálni angolul vagy németül.

Vajon miért van az, hogy a magyar nyelvtan szavait sokan nem értik? Nem a hallgatók hibája. Sajnos a mai oktatásban a nyelvtan megértése háttérbe szorult, tehát a magyar nyelvtan tanítása sem megfelelő. Mielőtt tehát belevágnál az angol vagy német nyelv nyelvtanába, tisztában kell lenned a magyar nyelv nyelvtanával legalább mondat és szófaj szinten. 
Nem lenne egyszerűbb, ha minden szakszóra azonnal magyarázatot kapnál abban a pillanatban, amikor először előfordul? Nem lenne ilyen módon sokkal gyorsabb és könnyebb a tanulás
De mivel nem akar mindenki nyelvész lenni egyszerűbb lenne úgy tanulni, hogy már a legelején 1-2 óra alatt megtanulod a hangzók kiejtését, igaz?

A nyelvoktatás sajnos ma már egy iparág, ami nem a tanulást szolgálja. 
 Ismered azt az érzést, amikor  érted is azt, amit tanulsz?

Mit szólnál hozzá, ha létezne egy olyan nyelvóra, ahol nem csak a száraz, magyarázatok nélküli nyelvtant tanulnál, ráadásul rögtön idegen nyelven, hanem pontos magyarázatot, példát kapnál a felmerülő szavakkal, mondatokkal, mondat szerkezetekkel, használattal kapcsolatos problémákra is?

Mi lenne, ha annyiszor hallgathatnád meg a kiejtést, ahányszor szükséges, ahol gyakorolhatod az angol/ német kiejtést anélkül, hogy cikinek éreznéd?

Mi lenne, ha addig gyakorolhatnál segítséggel, ameddig szükséges, ahol magabiztosságot nyersz? 

Szerinted, ha már az elején érted, hogy mi micsoda, mire használják, mennyivel gyorsabban fog menni a nyelvtanulás?

Ha a kiejtést is gyakorolhatnád, mennyivel bátrabban szólalnál meg, mennyivel magabiztosabban mondhatnád, hogy beszélsz egy nyelvet? 

Az iskolában, ahol a gyerekek is még csak tanulják a magyar nyelvtant vagy a nyelviskolákban, ahol a legtöbben már rég elfelejtették a nyelvtant, amit tanultak a tanárok mégis azt feltételezik, hogy ezt már "mindenki tudja". (Azt hiszem, hogy a nyelviskolai és az iskolai nyelvkönyveket nem a tanulóknak írják.)

Ha csak a nyelvvizsga papír érdekel, akkor ez a módszer nem neked való! Abban bármelyik nyelviskola segít, hogy levizsgázz, aztán elfelejts mindent.


Ha csak a papír érdekel, nincs szükséged arra, hogy értsd, amit tanulsz. Ahhoz tanulni kell. De tanulni könnyedén is lehet. Ha szeretnéd  tisztán érteni a nyelvet és a nyelvtani hátterét és emlékezni a tanultakra, jelentkezz a kiscsoportos órákra! 

Ma már az érvényesüléshez alapvetően szükséges az angol nyelv, de sok helyen előnyösebb még egy másik nyelv tényleges ismerete.

Mekkora lebőgés az, ha az önéletrajzodban ott virít a nyelvvizsga, majd hozzád szólnak az elvileg ismert nyelven és meg sem tudsz szólalni? Ha írnod kell egy emailt, ha telefonálnod kell egy másik nyelven .... de nem megy? Mit teszel? Nincs nyelvtudás pirula :-)

Sok ember rendelkezik már nyelvvizsgával, mert kötelezővé tették, de a nyelvvizsga papírja még nem jelent valós nyelvismeretet, nem jelenti azt, hogy tulajdonosa valóban érti is és beszéli is a nyelvet. Ugyanez igaz az iskolai jegyekre is. Lehet valaki ötös nyelvekből, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy megérti a nyelvet, ha hallja, vagy tud kommunikálni azon a nyelven. Meg tudnak oldani néhány kvíz kérdést, mint a nyelvvizsga feladatok, de használni nem tudják a nyelvet, ha szükség van rá.

Te is így vagy ezzel? 
Képzeld el, milyen jó érzés, amikor magabiztosan azt mondod, hogy "beszélek idegen nyelvet". Ismerd meg ezt az érzést!

Ha tényleges nyelvtudásra van szükséged, jelentkezz!

Üdvözlettel,

Fazekas Andrea
Tulajdonos, poliglot, nyelvi -coach
06 30 727 7067
www.lingvicoach.com

Nyelvet szeretnék tanulni!

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre, naprakész nyelvtanulási tippeket szeretnék!A "Lingvicoach" oldalán megjelent írásokat sem egészben sem részben nem lehet máshol megjelentetni a szerző írásos beleegyezése nélkül (lásd szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény). Ha szeretnéd felhasználni valamelyik írást, kérlek, lépj kapcsolatba velem a lingvicoach@gmail.com email címen.