2014-05-25 11:10:24

Hogyan tűzd ki a célod?

Úgy érzed, hogy sokat dolgozol mégsem érted el még a célod? Úgy érzed már ezer éve tanulod a nyelvet mégsem értél még megy még elég jól? Hol lehet a hiba?Sokan vannak így ezzel, ezért aggodalomra semmi ok. Sőt az első lépést már megtetted. Felismerted, hogy valahol hiba van.

Hol lehet a megoldás?

A megoldás a kezedben van: meg kell találnod a valódi célodat.

Gondolkodtál már azon, hogy miért is tanulod a nyelvet, vagy miért dolgozol a jelenlegi munkahelyeden?
Most nagyon őszintének kell lenned saját magadhoz. Próbáld meg kizárni a megfelelni vágyást, vagy mások utánzását. Senkinek nem kell megfelelned és senkihez nem kell hasonlítanod.
Saját magadhoz képest kell jobbat nyújtanod és saját magadban kell megtalálnod a motivációt. Hogyan? Először is kérdezd meg saját magadtól, hogy miért szeretnél pl. nyelvet tanulni? A válaszodra kérdezz tovább miérttel, egészen addig, amíg megkapod a valódi választ. Ez lesz a célod. Ezt mindenképpen jegyezd fel, majd képzeld el egészen konkrétan azt a helyzetet, amikor elérted a célod. Ezt a képet kell minden nap előhívnod.
Két dolog történhet: egy, hogy kiderül, nem is fontos elkezdened nyelvet tanulni, mert valami teljesen más célra találsz. A nyelvtanulás valószínűleg valamilyen külső megfelelési kényszer miatt volt jelen. Ezzel máris előbbre vagy, mert nem kell tovább sanyargatnod magad, illetve elkezdhetsz dolgozni azon, hogy elérd az új célod. A második kifejlet szerint rájöhetsz arra, hogy miért is szeretnél valójában nyelvet tanulni, így ez adja a továbbiakban a kellő motivációt.
Sokan nem is gondolnak erre az egyszerűnek tűnő megoldásra, pedig érdemes időt szánni rá, hiszen sok bosszúságtól megkímélhet a jövőre nézve.

Visszatérve oda, hogy megtalálod a célod, jegyezd fel, hogy mi volt az. Olyan ez, mint egy élethű álom, amire ébredéskor még élesen emlékszel, de néhány pillanat múlva már nem tudod előhívni. Ha viszont abban a pillanatban, amikor még emlékszel rá, elmondod valakinek, vagy leírod, egészen biztosan megmarad és képes leszel előhívni. Ugyanígy lesz a céloddal is. Amint eljutottál a miértekkel a célod meghatározásáig, jegyezd fel magadnak, hogy emlékezz rá. Az ösztöneid ugyanis nagyon jól működnek, csak a külvilág zaja eltakarja, ezért nehezebb rátalálni.
Próbáld ki, legalább két héten keresztül minden nap elővenni a jegyzeted és elképzelni, azt a pillanatot amint elérted a célod. Pszichológiailag bizonyított tény, hogy két hét alatt az ember képes kialakítani egy új szokást. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy addig ismeretlen dolog bekerüljön a gondolatok körforgásába és így a tudatalattiba jusson és ezzel együtt automatikussá váljon. Figyeld meg pl. reklámok esetében: nézed a tv-t, vagy hallgatod a rádiót, esetleg jártadban - keltedben az utcán látsz, vagy hallasz egy reklámot. Néhány napig újdonságként hat, egy hét után már teljesen megszoktad, hogy ott van, majd szinte természetessé válik, hogy ott van.
Az ember szokásokat alakít ki születése óta. Vannak velünk született szokások, de a legtöbb szokást tanuljuk. Ezért hát képesek vagyunk teljesen új szokások kialakítására is. Ehhez csupán egy kis extra odafigyelés szükséges. Ha megtaláltad a célod, ez a módszer segíteni fog az elérésében.

Tehát tedd fel magadnak a kérdést: miért szeretnéd elérni X-et? ha elérted mit szeretnél kezdeni vele? miért? ha megkaptad a miértekre a választ, jegyezd fel. Vedd fel a napi teendőid közé, hogy reggel, vagy délben vagy este, de mindenképpen minden nap szánj néhány percet arra, hogy elképzeld, amint eléred a célod. Jegyezd egy naptárban a két hétig tartó kísérletet. Már az is segít, ha felkészülsz erre.

Megéri kipróbálni ... mit veszíthetsz?

Ha észrevételed, hozzáfűznivalód van, írd meg. Ha nekivágtál és úgy érzed, elakadtál keress.

lingvicoach@gmail.com

Nyelvet szeretnék tanulni!

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre, naprakész nyelvtanulási tippeket szeretnék!A "Lingvicoach" oldalán megjelent írásokat sem egészben sem részben nem lehet máshol megjelentetni a szerző írásos beleegyezése nélkül (lásd szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény). Ha szeretnéd felhasználni valamelyik írást, kérlek, lépj kapcsolatba velem a lingvicoach@gmail.com email címen.