2014-03-10 09:52:54

HOGYAN TANULJUNK NYELVET, AKÁR 6 HÓNAP ALATT?

1. Hallgassunk minél több anyagot (élő szót v. egyéb hanganyagot, mint film, zene) célnyelven ....

Hét (7) fontos lépés:

1. Hallgassunk minél több anyagot (élő szót v. egyéb hanganyagot, mint film, zene) célnyelven
2. Próbáljuk meg a hallottak mondandóját, lényegét leszűrni testbeszédből, hangzásból. Nem az egyes szavak jelentése  a fontos, hanem az összefüggések, a teljes mondandó.
3. Kezdjük el használni a megtanult szavakat. Ahogy a gyerek, aki a saját anyanyelvét tanulja: használjuk, akár hibásan is a megtanult szavakat. Pl. kötőszavak nélkül próbáljunk kommunikálni, próbáljunk elmondani egyszerű mondatokat (pl. éhes vagyok, hol van ez? stb). Az első hét után a visszajelzésekből, vagy, ha utánanézünk a helyes mondatoknak ránk fognak "ragadni" a kötőszavak és a második héten próbálhatjuk helyesebben felépíteni a mondatokat.
4. Koncentrálunk az alapszavakra. Az angol nyelvben pl. 3000 alapszóból mindent kommunikálható.
5. Találjunk egy ú.n. nyelv - szülőt. Egy olyan partnert kell találnunk, aki beszéli a célnyelvet, aki megpróbálja megérteni a kezdetleges próbálkozásainkat, nem javít ki mindenáron, hanem visszajelzést ad arról, ha megértette, ami mondtunk, illetve ő is azokat azon a szinten kommunikál velünk, amit mi is megértünk már.
6. Másoljuk le a célnyelven beszélők mimikáját. Így tökéletesebb lesz a kiejtés, a hangsúly, a hangzás.
7. Kezdjünk el célnyelven gondolkodni. kössük össze az anyanyelven már meglévő képeket a célnyelven megtanult szavakkal, kifejezésekkel.

Kezdésnek nézd meg a videót:

http://www.youtube.com/watch?v=d0yGdNEWdn0

Jó tanulást kívánok!

P.S. Ha nem boldogulsz, válassz engem nyelv - szülőnek.

Nyelvet szeretnék tanulni!

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre, naprakész nyelvtanulási tippeket szeretnék!A "Lingvicoach" oldalán megjelent írásokat sem egészben sem részben nem lehet máshol megjelentetni a szerző írásos beleegyezése nélkül (lásd szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény). Ha szeretnéd felhasználni valamelyik írást, kérlek, lépj kapcsolatba velem a lingvicoach@gmail.com email címen.