2014-05-16 17:05:28

Hogyan motiváljuk magunkat?

Példának okáért tegyük fel, hogy szeretnél egy nyelvet megtanulni. Régóta szeretnéd, de mindig közbejön valami fontosabb ami miatt még nem fogtál hozzá. Gondolkodtál már azon, hogy mi tart vissza?

Sokan azt mondják,  hogy:
- nincs időm, mert ...
- nem tudom, hol kezdjem el ... magántanár vagy tanfolyam?
- nem tudom, hogy nekem sikerülni fog-e?
- mi van, ha nem fog menni?

Menjünk végig a fenti kérdéseken:

- Mind tudjuk, hogy időnk valójában arra van, amire rászánjuk azt. Ha valóban szeretnél nyelvet tanulni, találnál rá időt. Például utazás közben, lyukas órán, hétvégén stb. Persze ezen idő alatt lehetne édesen semmit is tenni, de, ha szeretnénk elérni valamit, azért meg kell dolgozni. 
Ebben az esetben el kell dönteni, hogy mit miért érdemes megtenni? megéri-e néhány hónapig az erőfeszítést, hogy utána kézbe vedd a diplomád? Megéri-e az édes semmittevés helyett megszerezni végre a nyelvvizsgát? Megéri-e az idő befektetését, ha végre te magad is megérted az idegen nyelvű információkat, esetleg megkapd az áhított munkát?

- Nem tudod, hol kezd el? Járj utána, olvass fórumokat, kérdezd meg a barátaidat, hogy hol érdemes elkezdened? Szinte minden tanár és tanfolyam ajánl egy ingyenes vagy beszámítható szintfelmérést,  hiszen enélkül ők sem tudnának jó szolgáltatást nyújtani.
Ha tanulni szeretnél, Te vagy az ügyfél. Ha a megfelelő helyen jársz, minden igényednek megpróbálnak eleget tenni, hogy elérd a célod.

- A jövőt senki nem látja, bízni viszont ér! Bízz magadban. Rengeteg embernek sikerült már valamilyen szinten megtanulni egy nyelvet. Tűzz ki magad elé reális, teljesíthető cél, így nem érhet csalódás. Ne akarj egyszerre több lépcsőfokot megmászni. Haladj inkább lépésről - lépésre. Ne feledd, hogy mindig magadhoz képest kell a legjobban teljesítened. 

- Fontos döntéseknél mindenképpen meg kell fontolni a dolgok negatív oldalát és egy B tervvel előállni. Nyelvtanulás esetében, ha nem sikerülne mi lehet a legrosszabb, ami történhet? Gondold végig: belefektetsz időt, pénzt ... Mit fogsz tenni?

Írd meg gondolataidat, szívesen elolvasom és szívesen válaszolok is.

lingvicoach@gmail.com

Nyelvet szeretnék tanulni!

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre, naprakész nyelvtanulási tippeket szeretnék!A "Lingvicoach" oldalán megjelent írásokat sem egészben sem részben nem lehet máshol megjelentetni a szerző írásos beleegyezése nélkül (lásd szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény). Ha szeretnéd felhasználni valamelyik írást, kérlek, lépj kapcsolatba velem a lingvicoach@gmail.com email címen.