2016-01-03 14:55:37

BOMBABIZTOS SIKERRECEPT A NYELVTANULÁSHOZ

Nem fogom titkolni, írhat bárki bármit, de az alábbi pontok betartása nélkül SOHA nem fogsz megtanulni egy idegen nyelvet. Mindegy, hogy az a célod, hogy folyékonyan beszélj, vagy csak a suliban jobb jegyekre van szükséged, esetleg nyelvvizsgára készülsz.

Hidd el, minden fórumot végigböngésztem magyart és külföldit egyaránt. Én magam is tanítok és tanultam, sőt még mindig tanulok.


Lehet szépíteni a dolgokat, de a megoldás mindig a te kezedben van: akarod vagy sem?


Nem akarok időt pazarolni arra, hogy minden kifogást felsoroljak, amivel már pályafutásom alatt találkoztam,ugyanis százról beszélek. Biztos te magad is használtál már párat közülük:

1. Nincs időm
2. Nincs nyelvérzékem
3. Túl nehéz
4. Rossz a memóriám
5. Sosem lesz jó a kiejtésem 
… és még sorolhatnám. Te is tudnád folytatni, ugy-e?


A valóság a kifogások mögött az akarásban rejlik. Van egy problémád: meg kell tanulnod egy nyelvet. Nyelvvizsga miatt, munka miatt stb. 
Erre te kifogást keresel és nem megoldást. Vagy félmegoldást. Beiratkozol egy tanfolyamra, még el is jársz. Ezzel megnyugtatod magad, hogy te megtettél mindent. Ha nem jön össze, akkor lehet hibáztatni az iskolát vagy a tanárt.

Biztos? Tényleg mindent megtettél? Szerinted,ha eljársz órákra, azzal mindent megtettél? Valóban? Tanultál is rá? Ott voltál testben, lélekben?

Lehetséges, hogy elmentél, hogy ne vesszen oda a pénzed, pedig, valójában mégis odaveszett?
Elképzelhető, hogy nem tanultál órákra, csak megjelentél?
Előfordulhat, hogy nem foglalkoztál a tanulással, hogy nem vetted komolyan saját magad?Tudom, kemény ezt így hallani, de soha ne higgy annak, aki hajbókol neked és veled együtt szidja az iskolát vagy a tanárt. Annak higgy, aki beszéli már a nyelvet.
Ne higgy annak, aki azt mondja, neked nem fog sikerülni. Ez rá vonatkozik és nem rád.
Ne hagyd magad elcsábítani. A tanulás nem mindig könnyű, ezt soha senki nem mondta komolyan. Én is szenvedtem a nyelvtannal a suliban :-) Ha ez bátorít … Sőt én sem kedveltem minden nyelvtanárt. De volt egy célom, amire ráálltam és végigcsináltam, mert én így akartam.


Ha te is akarod, neked is menni fog. Legyen egy tiszta célod! Ez a fontos.

Sok tanítványom van, régóta csinálom, nagyon sokféle esetet láttam már. Előbb vagy utóbb, mindenki rájött, (persze kellett a segítség,) hogy mi a célja. Ez az egyik legnehezebb.


Utána következik, a hogyan érjem el?
És végül a rászánom magam.


Ha te is eljutsz ide, sikerülni fog. Nincs mese, tanulni kell, rá kell szánni az időt és energiát. De, ha tényleg ezt akarod, meg tudod csinálni. Biztos voltál már hasonló helyzetben más területen is.


Nem kell egyedül végigcsinálnod. Sokan ezt választják, mert olcsóbb. Ehhez azonban nagyon nagy akaraterő és kitartás kell. Persze ez sem lehetetlen, ez is csak rajtad múlik.
De miért kellene egyedül végigcsinálnod? 

Ezeket kell figyelembe venned, ha egyedül vágsz bele:

- Ki fogja visszaigazolni, hogy jól csinálod-e?
- Be tudod osztani magadnak az időd? 
- Rá fogsz szánni napi 2 órát? 
- Tudsz rendszeresen, legalább 3 hónapig intenzíven tanulni? 
- Mi lesz az irány?

Mindenre gondoltál?

Akárhogy is legyen, jöjjön hát a 4 “mágikus” lépés, amellyel garantált a siker a nyelvtanulásra.

1. Mielőtt elkezdenéd:

- Tűzd ki a célod: miért akarsz megtanulni egy másik nyelvet?
- Próbálj ki több féle órát!
- Nézz utána fórumokon az iskolának, tanárnak
- Hogy csináltad eddig? Min kéne változtatni?
- Tervezd meg, hogy mennyi időt tudsz nyelvtanulásra szánni. Tanuld meg beosztani az idődet. Ne feledd: időd arra van, amire akarod!
- Ne csak a tanórákkal tervezz! Tanulni órákon kívül is kell.
- Legyen egy terveződ vagy naptárad, ahova feljegyezheted, hol tartasz, mikor vannak óráid.


2. Amikor elkezded:

Gondolj arra, hogy sikerülni fog (megtanulni folyékonyan beszélni, ötösöket szerezni stb.)
- Vedd komolyan! Ülj az első sorokba, vagyis légy ott testben és lélekben.
- Keress néhány sikerorientált tanuló-társat. Keress olyanokat, akik tényleg azért vannak ott, hogy tanuljanak.
- Figyelj, jegyzetelj, légy ott, fókuszálj az órára.
3. Órák után

Készítsd el a házi feladatot 24-48 órán belül. Ennyi ideig még élesek az emlékeid. Ezután az idő után teljesen újra kell tanulnod az anyagot.
- Olvasd át a könyvet és a jegyzeteidet órák előtt 30 perccel vagy előző este.

- Tanulj, gyakorolj egyedül napi 1,5-2 órát. A tanár nem tudja a fejedbe tölteni a tudást. Ő a mentorod, az irányadód, segítőd.

1 egységnyi nyelvóra = +2 egyéni tanulási óra 

HA iskolában tanulod a nyelvet, minden órára 2 órát kell még foglalkoznod az anyaggal. Tehát, ha heti 4 angol vagy német órád van, akkor neked heti 8 órát kell még tanulnod.


Ha magántanárral tanulsz, minimum napi 1,5 – 2 órát kell tanulnod/ gyakorolnod, amíg el nem éred a folyékony, közép szintet. 


4. Ha kínlódsz és nem jutsz tovább:

- Kérdezz
- Tisztázd, hogy melyek az elsődleges céljaid. Lehet, hogy valami túlságosan elvonja a figyelmed. Lehetetlen megtenni? Nem gondolom, hogy az. Türelem. Nem kell nagy kanállal nekiesned. Végy egy kiskanalat, haladj lassan, de biztosan. Bármikor válthatsz nagykanálra.


Nyelvet szeretnék tanulni!

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre, naprakész nyelvtanulási tippeket szeretnék!A "Lingvicoach" oldalán megjelent írásokat sem egészben sem részben nem lehet máshol megjelentetni a szerző írásos beleegyezése nélkül (lásd szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény). Ha szeretnéd felhasználni valamelyik írást, kérlek, lépj kapcsolatba velem a lingvicoach@gmail.com email címen.