2016-12-10 00:00:00

5 módszer a gyors és hatékony nyelvtanulásra

Szenvedsz a nyelvtanulással? Íme 5 egyszerű módszer a szenvedés ellen

Vajon képes bárki is betenni a tudást a fejünkbe?Éppen most láttam egy jelentet egy régi Maugli filmből, amikor megtanul angolul. Az angolok fogják az angol ábécét, megtanítják Mauglinak az angol ábécé hangjait, a hangokkal szavakat és mondatokat, mutogatnak és hip - hopp, az "ősember" megtanul angolul.

Valahogy így tanítják azokat a külföldieket is, akik bemennek egy angliai, német vagy amerikai iskolába és nem beszélik a nyelvet. Mindössze kb. 3 hónap alatt olyan szintre fejlesztik a nyelvtudásukat, hogy szinte bármit megértenek és el tudnak mondani, el tudják olvasni. Hogyan csinálják?

Elsősorban rengeteg gyakorlással. Napi több órát szánnak rá és nagyon intenzíven gyakorolnak. Nem nyelvtankönyvből, hanem azonnal beszédben, mint Maugli a filmben.

Csak alap nyelvtant tanulnak, én vagyok, te vagy, enyém, övé, vagyok, voltam, leszek, kötőszavak, prepozíciók. Ezeket a hagyományos órákon elő sem veszik.Legalábbis nem így. Ők beszélni tanulnak és fognak is tudni, rövid időn belül.

De mi is a lényege mindennek? Nos, először is, a nyelv, a beszéd egy készség, nem egy adathalmaz. Olyan, mint a biciklizés. Nem lehet csak könyvből tanulni. A legtöbb könyv csak a haladóknak segít, a nyelvtant javítja. De hogyan juthat el valaki haladó szintre? És mit jelent a haladó szint? A2, B2? Márpedig ez nem sakk :-)

Az én nézetem szerint haladó az, aki folyékonyan tud kommunikálni idegen nyelven. Mit jelent a folyékony kommunikáció?
A kommunikáció lényege, hogy megértessük és megértsük egymás szavait. Ehhez nem szükséges teljesen hibátlan nyelvtan, vagy hatalmas szókincs. Csupán néhány jól összeszőtt szó, szókapcsolat, egy kis kreativitás, jó kérdések, amelyek segítik a megértést.
 

Miért jobb, ha önálló nyelvtanuló vagy és nem várod el, hogy valaki betöltse a fejedbe a nyelvtudást?

Önálló nyelvtanulóként te magad kereshetsz olyan anyagot, lehetőséget, ami neked szimpatikus. Nem kell unalmas nyelvtanórákon ülnöd. Csupán egy támogató, nyelvet beszélő segítségre van szükséged, aki segít, ha nagyon elkalandoztál, vagy,ha nagyon nem értesz valamit.

Hogyan legyél önálló nyelvtanuló?


1. Merj hibázni!

Ne félj, nem baj, ha nyelvtanilag nem tökéletes a nyelvtudásod, vagy nem ismersz minden szót. Gyerekként sem tudtál mindent, mégis megértettek. A lényeg, hogy tanulj a hibáidból. Legyél mindig egyre jobb. Apránként. Az elején intenzívebben kell javítgatással, tanulással foglalkoznod, de ez egyre jobb lesz. Mindenkinek máskor áll össze a kép.

2. Figyeld a nyelv hangzását

Ne akard a magyar nyelvvel megtanulni a német vagy angol nyelveket. Minden nyelvnek más a hangzása, más hangokat, összeköttetéseket használnak. Ez nem csak a kiejtés miatt fontos, hanem az azonosulás, a mélyintenzitás miatt.

Pl. sokan nehéznek tartják az angol "have" szó kiejtését és "hév"-nek ejtik.

Rakd össze a már ismert hangokból. Pl. van olyan szavunk, hogy "heves". Ha ebből csak a "hev" részt használod, máris ki tudod helyesen ejteni az angol "have" szót.

Fogadd el, hogy ez egy másik nyelv. Hiába háborogsz, hogy egyféleképpen írják és sokféleképpen ejtik. Ez ilyen és kész, kár rajta nyafogni.

3. Keress egy olyan segítséget, akivel tudsz a nyelvről beszélni és azt gyakorolni.

Ehhez nem kell nyelvsuliba menned. Elegendő egy ismerős, egy nyelvi coach, akivel hetente összeültök és átbeszélitek a kérdéseidet és gyakorolhatsz. Ez csak akkor működik, ha önálló tanuló vagy.

4. A zuhany alatt ... vagy bárhol - GYAKOROLJ!


Írásban gyakorolni kevés. Amíg nem mondod ki, addig az írásnak nincs értelme.

 Légy igazi nyelvtanuló! 

Ha mindenhol a magyar feliratot, a magyar szinkront, a magyar fordítást keresed, nehéz lesz megtanulnod egy másik nyelvet.

Jó tanulást!


Fazekas Andrea
Nyelvi coach
06 30 727 7067
contact@lingvicoach.com
www.lingivcoach.com

Nyelvet szeretnék tanulni!

Szeretnék feliratkozni a hírlevélre, naprakész nyelvtanulási tippeket szeretnék!A "Lingvicoach" oldalán megjelent írásokat sem egészben sem részben nem lehet máshol megjelentetni a szerző írásos beleegyezése nélkül (lásd szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény). Ha szeretnéd felhasználni valamelyik írást, kérlek, lépj kapcsolatba velem a lingvicoach@gmail.com email címen.